Снимка: Dunavmostdunavmost.comЗастрахователни компании предупредиха, че предстои поредно поскъпване на задължителната застраховка Гражданска отговорност.През миналата година тя

...
 Снимка: Dunavmostdunavmost.comЗастрахователни компании предупредиха, че предстои поредно поскъпване на задължителната застраховка Гражданска отговорност.През миналата година тя
Коментари Харесай

Ново поскъпване на Гражданска отговорност

 

Снимка: Dunavmost

dunavmost.com

Застрахователни компании предизвестиха, че следва поредно  повишаване  на задължителната  застраховка   " Гражданска отговорност ".

През предходната година тя скочи с над 50% и междинната й стойност сега е сред 250 и 300 лева според от обитаемото място. Увеличението евентуално ще продължи и в идните месеци.

Една от аргументите за новото  повишаване  са ограниченията, които би трябвало да подхващат застрахователите, откакто от края на 2018 година страната ни бе сложена под мониторинг по системата " Зелена карта " поради редовно неплащане от страна на избрани компании на  вреди  от  произшествия  с наши коли в чужбина, написа вестник СЕГА.

Българското бюро " Зелена карта " бе осъдено да внесе гаранция, както и да подписа презастрахователен контракт за целия пазар. Гаранцията е от 5 млн. евро, оповестиха в сряда от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ). Оттам към този момент отхвърлят да посочат стойността на презастрахователния контракт, чието подписване било на финала. Допълнителните разноски, които би трябвало да направят компаниите поради това презастраховане, неизбежно ще покачат цената на полицата. В началото на 2018 година, когато още веднъж поради неизплатени компенсации за  произшествия  в чужбина интернационалното бюро " Зелена карта " изиска от българските застрахователи ексклузивен депозит гаранция от 4 млн. евро, " Гражданска отговорност " бе увеличена приблизително с 12 лева. 

Застрахователите се оплакаха и от правосъдни решения. Според тях съдилищата не престават да присъждат високи компенсации от десетки хиляди левове за неимуществени вреди при гибел на пътя. В края на предходната година в Кодекса за обезпечаване бе закрепена сума от 5000 лева за компенсиране на болките и страданията на по-далечните родственици на починалия - братя, сестри, баби, дядовци и внуци. Съдии обаче не се съобразявали с този предел и определяли неимуществени компенсации за по-далечните родственици от порядъка на 20-30 хиляди, даже 80-100 хиляди лв.. Подобни решения към този момент имало и на втора инстанция, като съдиите уважавали причините, че такова е европейското законодателство, както и че гледат събития, зародили преди поправката в застрахователния кодекс. Все още няма решения на последната инстанция - Върховен касационен съд.

Лимитът от 5000 лева за компенсиране на по-далечните родственици бе признат като краткотрайна мярка до въвеждане на ясна методика за установяване на неимуществените компенсации към роднините на починалите при автомобилни  произшествия . Даденият 6-месечен период към този момент изтича, само че Гаранционният фонд още не е подготвен с методиката. Фондът е наел съветник, който до дни ще показа отчета си пред работната група, оповестиха от АБЗ. Консултантите са анализирали практиката в Германия, Испания, Румъния и Франция. Комисията по финансов контрол и другите заинтригувани институции ще изберат най-подходящия за България вид. Очакванията на застрахователите са тази методика да бъде призната до края на годината.

" Настояваме за необятно публично разискване на методиката. Съдът ще стартира да я прилага едва когато одобри, че тя е обективна ", съобщи в сряда Светла Несторова, ръководител на АБЗ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР